Lexie

Visste ni

Torsdag 25th Augusti 2016


Vill ni höra någoting underbart?
Imorgon är det Fredag!

Det ska bli så härligt med helg, specielt för er som jobbar eller har börjat skolan. Lite ledighet har väl aldrig skadat någon, eller?

Tänkte att ni kanske vill ha en liten uppdatering på vad som har hänt nu under veckan? Nej? Jag gissar på ett ja.

Så min behandlare har kommit tillbaka från sin semester vilket känns jättebra. Hon är som tidigare sagt tuff men på ett bra sätt. Väldigt omtänksam också. Vi två har hunnit att skapa ett litet band och nu när jag vet att hon ska vara på Mando ett tag innan nästa semesterperiod tror jag att vi kommmer att skapa ett bättre band med varandra. Eller så kan jag iallafall hoppas på det. I morgon bitti ska vi prata om nya utmaningar och helgen. Har ingen anning om vad utmaningarna kommer att vara men jag gissar på att dom kommer vara om att acceptera mig själv och ah..mig själv i helhet. Tror inte maten kommer vara fokus, ännu. Eller? Vem vet egentligen på Mando.Kanske kommer jag få gå hem lite tidigare imorgon också vilket jag ser som en stort bonus. Lunch den senaste tiden har varit helt okej och inte för utmanande vilket underlättar med allt annat runt mig. Däremot är jag extremt trött på grund av mardrömmar som jag får varannan natt. Det positiva är att jag tror att medicinen börjar komma igång och funka för min mage. Svullen mage är inte värst hjälpsamt när man är på en ätstörningsklinik. Ångesten och Anorexian är lika hemska som vanligt och det här med att bearbeta sig själv är inte långt efter. Solen skiner iallafall och humöret är lika stabilt som the Joker.

Visste ni förresten att ätstörningar kan ofta drabba fler killar/män än tjejer/kvinnor? Jag kan erkänna själv att jag inte visste detta i början. Jag visste såklart att båda könen kan drabbas, men inte att killar, speciellt runt 17+, oftast drabbas av en form av ätstöring. Varför man kanske inte lägger märke till denna grupp av individer är på grund av att dom kan äta mat (som vilken ätstörd som helst kan göra, ja även anorektiker. Dom kan äta också, tro mig) men alldeles för lite med den mängd av träning dom utför. Ibland kan dom istället för mat ta supplements eller steroids eftersom oftas vad de försöker uppnå är inte att bli smala utan idealet är styrka och muskler. Nu säger jag inte att alla killar gör det för att uppnå ett visst ideal men träningen kan vara i störst fokus. Det är också varför ätstörningar kan vara så mångsidig och drabba så många. Det behöver inte vara om just svält eller att spy. Jag blir så trött på att höra det. Jag satt och tittade på ett avsnitt av “ Godmorgon Sverige” där dom diskuterade hur viktigt det är för barn med en hälsosam kost och motion för att undvika övervikt. Det de verkade glömma bort var att övervikt kan vara skapat av en ätstörning lika mycket som att undervikt kan vara det. Såklart behöver det inte alltid vara så men det kan gå mot båda hållen. Visste ni att faktiskt de flesta som har en ätstörning har en normalvikt men det är deras tankar och beteende som är ätstörda. Undervikt samt övervikt är resultatet av detta felbeteende och tankar.

Hälsohets kan också utvecklas till en ätstörning. Jag var delvis drabbad av detta och vill verkligen att folk ska förstå att vara hälsosam är ett bra mål men för rätt anledningar. Man ska kunna äta vad man vill utan att känna skuld eller misslyckande. Man ska kunna träna utan att känna tvång. Man ska kunna vila och känna att det är okej. Ätstörningar kan drabba vem som helst på grund av vad som helst. Vare sig tragedier eller nya livstilsval. Gör det som du vill för att få dig och din kropp att må bra . Man ska göra de vale som känns rätt och ibland är det att äta en hel Ben &Jerry och slappa. Jag tror ingen skulle döma en för det och om dom skulle göra det är det av avund. Men man äter och tränar inte samma saker varje dag så varför inte ta chansen när den finns där? Vi måste iallafall äta så varför inte ta någonting som är gott? Om man ska ut springa, varför inte lyssna på bra musik. Allstå förstår ni vad jag menar? Bara för att samhället tyvärr har byggt upp en idé av att man ska känna skam för mat och missat gympass betyder inte att det är rätt. Fan, egentligen är det allt för stort fokus på mat och träning. Jag tänker allt för mycket på det. Och då var jag värre förut. Jag längtar till den dagen då jag kliver in på ett café och beställer vad jag vill ha. Inte vad kalorierna säger eller Anoreixan. Vad Lexie vill ha. Därför utmanar jag er att göra detsamma. Det är som sagt jättebra om ni vill leva en hälsosam livstil men låt även själen och kroppen må bra. Inte vad nummer, media och annat säger!

Och om någon skulle ifrågasätta dig och dina val, tänk på denna bild:

 
Ha samma blick och ton! 
 
Ni får ursäkta om jag blev lite svamlig i texten men jag har just ätit lunch och känner mig helt borta i det blå. Vet inte värför men oh well..Jag vet inte om jag kommer att hinna skriva imorgon men jag säger ändå i förtid att jag hoppas ni får en underbar helg. Tack så jättemycket för att ni läser!  Frågor och funderingar är alltid lika välkomna! Säg gärna vad nästa tema ska handla om! Och vad tyckte ni föresten om temavecka idéen? Hoppas att ni alla mår bra och att veckan är god! Tack ännu en gång och trevlig helg!